Despre pasiunea în muncă… Și managementul pasiunilor

Alege să faci ceea ce îți place și
nu va trebui să muncești nici măcar o singură zi.
Confucius

Se estimează că 87,7% din forța de muncă americană nu contribuie cu maximum de potențial pentru că nu au pasiune pentru munca pe care o depun. Ceilalți 12% din angajați (15% în Germania) au atributele muncitorului pasionat și sunt importanți în contextul economic pentru că sunt în mod continuu dedicați în a atinge niveluri mai înalte de performanță. Acești angajați dau dovadă de un nivel ridicat de reziliență, orientare spre învățare și dezvoltare continuă.

Într-un alt studiu, se precizează că 69% din angajați s-ar strădui mai mult dacă le-ar fi mai bine recunoscute eforturile, 52% nu sunt mulțumiți de nivelul de recunoaștere pe care îl resimt, 49% ar schimba compania în care lucrează pentru o companie în care le sunt recunoscute eforturile, iar 39% din angajați nu se simt apreciați.

Într-un chestionar aplicat la trainingurile noastre, am căutat să identificăm importanța unor motivatori non-financiari pentru participanți. Am identificat necesitatea asigurării unor aspecte de minimă „igienă” în domeniul resurselor umane, cum ar fi condițiile de muncă, statutul personal al angajatului sau aspectele financiare. După îndeplinirea acestora, se recomandă să se ia în considerare aplicarea factorilor de motivare legați de recunoașterea meritelor, caracterul muncii, responsabilitatea acordată angajaților și oportunitățile de dezvoltare personală ale acestora.

Winner-gratisography

Unul dintre cele mai importante lucruri pe care companiile pot sa îl facă pentru a obține cât mai mult din utilizarea forței de muncă este să valorifice talentul și pasiunea angajaților astfel încât acestea să se alinieze și să susțină viziunea managerilor și obiectivele organizației. Folosirea de instrumente științifice specifice și personal calificat în cadrul departamentului de resurse umane joacă un rol semnificativ în selectarea unor persoane cu talentul și pasiunea potrivite rolului pe care urmează să îl joace în companie. Aceste aspecte asigură o mai mare șansă ca acești angajați să aibă un nivel ridicat de implicare, pentru că au astfel oportunitatea nu doar să facă ce știu ei mai bine, ci și să facă acest lucru cu plăcere. Adoptând noi metode de muncă, focusate pe a pune în valoare și a amplifica pasiunea angajaților, organizația va beneficia nu doar de angajați motivați și implicați, ci și de o creștere sustenabilă a performanței.

Mesajul adresat liderilor este: puteți influența direct performanța companiei și viețile angajaților.Cum? Printr-un management al pasiunilor implicat în munca de zi cu zi, printr-o gestionare a angajamentului oamenilor de care sunteți responsabili. La nivel managerial, pasiunea este prezentă în mare măsură prin: angajament față de munca depusă, spiritul cercetător neobosit, curiozitate și conectarea cu obiectul muncii. Aceste capacități duc spre comportamente care integrează informațiile din sfera profesională cu lecțiile personale de viață, toate sublimate într-un angajament pe termen lung ce poate avea un impact real asupra vieții companiei și angajaților.

Un angajat pasionat va fi încântat de orice provocare pe care o poate vedea ca pe o oportunitate de a-și dezvolta noi abilități care să aibă un impact pozitiv atât asupra vieții lui, cât și asupra companiei pentru care lucrează. Mai degrabă va experimenta, va cere feedback și va reflecta asupra lecțiilor de învățat sau a celor învățate deja. Va avea curajul să privească detașat orice situație și alternativele posibile de rezolvare a ei. Iar soluția la care va ajunge va fi una surprinzătoare și profundă, bazată pe pasiunea cu care face lucrurile să se întâmple.

În încheiere, vă propunem un ghid de analiză a propriilor pasiuni ce se poate creiona răspunzând la următoarele întrebări:

    • Ce te face dimineața să te trezești cu zâmbetul pe buze?
    • Care sunt lucrurile pe care, dacă le faci, uiți de tine?
    • Ce te face să simți că ai valoare?
    • Ce te face curios?
    • Ce fel de muncă îți oferă plăcere?
    • Ce te face să simți că trăiești?

Caută aceste răspunsuri în tine și în oamenii din jurul tău. Puse laolaltă, pot să-ți arate dacă te afli deja pe drumul care te împlinește și-ți aduce satisfacții sau pot să-ți traseze noi căi care merită să fie explorate. Se zice că, dacă iubești ceea ce faci, nu simți că lucrezi în sensul propriu al termenului pentru că ceea ce faci capătă alte dimensiuni și alte valori. Așadar, caută pasiunea și trăiește-o din plin!


Bibliografie

Jim Harter (2015). Companies Are Maximizing Only 5% of Their Workforces, gallup.com;
John Hagel III, John Seely Brown, Alok Ranjan & Daniel Byler (2014). Passion at work. Cultivating worker passion as a cornerstone of talent development, dupress.com;
Marco Nink (2015). Only 15% of Employees in Germany Are Engaged, gallup.com.

foto Ryan McGuire via gratisography

 

Publicat pe: Atu Consulting

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *